Cigánykártya kirakás közeli távoli módszer

Ez a módszer az egyik legalaposabb, de egyben  a legnehezebb cigánykártya kirakási mód. 

Mivel nagyon nehéz lenne csak a számok alapján követni a kirakást, ezért a képen is látható, (ráklikkelve nagyítható), a cigánykártya egyik előnye többek között az, hogy könnyű kitalálni a képekből a lapok jelentését.
Minden egyes lapot külön kell értelmezni aszerint, hogy közel, vagy távol helyezkedik el a központi személyjelölő laptól, azaz a kérdezőtől. A lapok általános magyarázatát is figyelembe kell venni.  

A kártyát megkeverjük, kirakunk négy sorban nyolc lapot, majd a maradék négy lapot az ötödik sorba rakjuk. Az, hogy hova esik a személyjelölő lap, az teljesen változó. Az egyenként értelmezett lapokhoz hozzávehetjük az alatta, felette, és mellette elhelyezkedő egy-egy (esetleg kettő) lap jelentését. Bár a legtöbb cigánykártya kirakás olvasásában nem szoktuk a lapok fordított jelentését is olvasni, itt viszont úgy kell, tehát ha távol van egy lap, akkor a lap fordítottját jelenti. Tehát a szerelem lapja közel azt jelenti, hogy szerelem, de távol már elutasítást, vagy viszonzatlan szerelmet jelent, például a tolvaj közel azt jelenti hogy elveszítünk valamit, távol meg azt, hogy visszakapjuk. És így tovább.

A példa egy hölgy, tehát az Ő lapja a harmadik sor második lapja, nézzük egyenként mit mond nekünk.




1.Katonatiszt: Viszonylag közel a kérdezőhöz (szívkirálynő), hírek érkeznek mégpedig talán életre szóló (bíró), és biztonságot adó (állandóság vagyis az Isten vigyázó szeme) érett kapcsolat lehetőségéről (házasság, özvegyember).
2.Szerencse: Közel, szerencsés fordulat várható a kérdező életében, melyhez egy kis furfangra lesz szükség (hamisság), és talán egy kis pénz is áll a házhoz (kevés pénz).
3.Utazás: Közel, hosszú és emlékezetes út vár rá, amely végre elhozza azt amire régóta várt (ajándék) esetleg az általa régóta áhított úriember találkozása (szívkirály), az út során sokat fog majd tanulni, és tervezgetni a jövőt (gondolat).
4.Ház: Távol, a betegség lapja arra utal, hogy bizony otthon nem mennek jól a dolgok egy ideje, és nincs rendben a családi béke (hűség). 
5.Állandóság: Távol, a kérdezővel mind egészségileg mind munka (katona) ügyben hosszútávon minden rendben lesz, nem kell tartania semmitől, (szerencsétlenség ellentétje). 
6.Bosszúság: A kérdező bár számít egy megérdemelt jutalomra (bíró), nem kapja meg, és talán jó hírnevén is csorba esik de ez csak átmenetileg lesz így, (találkozás).
7.Hamisság: Közel, veszteség fogja érni, és valaki megpróbál ártani neki. Ezek a mindennapi dolgokban okoznak neki gondokat (bosszúság). Az özvegyasszony arra utal, hogy talán egy idősebb hölgy szeretne neki ártani.
8.Halál: Közel, a kérdezőt nagy veszteség éri, (halál, veszteség) mégpedig pénzzel kapcsolatos dologban. (pénz), de ez átmenetileg lesz csak így, mivel a pénz lapja közel áll a kérdezőhöz.
9.Ajándék: Közel, a hölgy szíve választottjára egy nagy út lezárása fog várni (utazás+halál).
10.Veszteség: Közel, egy alattomos személy (ellenség) ártani próbál neki (hamisság) mivel megpróbálja aláásni a kérdező jó hírét, viszont ez csak átmeneti lesz, mivel a szerencse lapja nagyon közel van.
11.Betegség: mivel távol van, így nem kell a hölgynek semmilyen komolyabb betegségtől tartania (szerelem, váratlan öröm).
12. Vágy: Távol, Átmenetileg gondjai támadnak egy barát (kutya) miatt, talán féltékenység miatt.
13.Gyermek: Itt mindenképp tudnunk kell, hogy  a kérdezőnek van e gyermeke vagy sem, jelen esetben nincs, és ilyenkor jelenthet vágyakat is, tehát  a szerelem és a házasság arra utal, hogy a vágyai a szerelemmel és a házassággal kapcsolatosak. Azonban ennek valamilyen akadálya van, talán lelki okok (lelkész)
14.Ellenség: Közel, alattomos, számító személy van a kérdező közvetlen közelében aki anyagilag (pénz) próbálja meg tönkretenni, de értelmezhetjük úgy is, hogy bizony a pénz az ellensége (nem tud a pénzzel bánni).
15. Özvegyasszony: Közel, egy idősebb hölgy próbál segíteni neki (szomorúság) a kérdező mellett áll és segíti érvényesülését. (hamisság)
16. Remény:Távol, úgy néz ki a kérdezőnek kommunikációs problémái akadtak pénz miatt (kevés pénz) egy idősebb úrral, (üzenet, özvegyember).
17. Üzenet: Távol, egy régóta várt üzenet még nem érkezik meg, mely változást hozna egy ügyben (találkozás, remény).
18. Hűség: távol, egy családi (ház)barát akiben nem igazán bízhatunk meg (ugye mivel itt távol áll ez a lap ezért a negatív jelentését vesszük figyelembe, viszont a váratlan öröm azt jelenti, hogy ez a kérdezőt mélyen fogja majd érinteni.
19. Lelkész: Közel, hosszú évekig egy kedves, barátságos egyén a kérdező mellett fog állni (gyermek)
20 Örvendezés: Távol, egy baráti összejövetelen (váratlan öröm) éri, ami a későbbiekben is hatással lesz rá, (szerelem, állandóság), de vigyáznia kell, nehogy a túl laza és felszínes kapcsolat befolyásolja.
21. Szomorúság:  Közel, egyenlőre akadályok vannak a kérdező és kedvese között, Gondok (tolvaj) és veszteség, lezárás (halál)
22. Találkozás: Távol, sikerül egy kellemetlen helyzetből kilábalni.
23. Tolvaj: Közel, valami ami eredetileg a kérdezőé volt az visszakerül a kérdezőhöz, mégpedig valami hivatalos ügy (bíró).
24: Szerelem: Távol, csalódást jelent, ami sok veszekedéssel jár, és bizonytalan helyzetet szül (betegség).
25: Házasság: mivel a személyjelölő laptól jobbra helyezkedik el, ezért boldog házasságot jelöl. Ezzel kapcsolatos üzenet várható (üzenet)
26: Gondolat: Közel, egy utazás során gyarapodás lehetséges a kérdezőnek (utazás, halál, pénz).
27: Levél: távol, rossz hír egy féltékeny személytől (féltékenység, szerencsétlenség).
28: Maga a kérdező: Gazdagság (pénz) és nagy sorsforduló, lezárás előtt áll (halál és veszteség), viszont számíthat egy támogatóra is (Özvegyasszony)
29. Szívkirály: Közel, jó természetű és kedves (ajándék) ember lesz a párja, viszont egyenlőre akadályok vannak (szomorúság) közte és szíve választottja között.
30. Özvegy férfi: Távol, a kérdezőtől munka ügyben egy találkozás bosszúságot fog okozni, (katona, találkozás), de ez hamar megoldódik
31. Váratlan öröm:.Távol, csalódás, reményvesztés.
32: Hamisság: Közel, megbecsülés és segítséget kap egy idősebb hölgytől (özvegyasszony).
33: Kevés pénz: Közel, a kérdezőt egy bosszúság után egy szerencsés újrakezdés várja (szerencse), és vágyai teljesülnek (remény).
34. Pénz: Közel, sikeres vállalkozás,és sikeres munka (gondolat) amiből valószínűleg sok pénze lesz. Viszont körültekintőnek kell lennie (ellenség).
35. Bíró: Közel, megállapodottság, biztos karrier egy támogató által (özvegyasszony, katonatiszt), de előbb sok bosszúságon kell túltennie magát.
36: Szerencsétlenség: Távol, igaz, hogy jelen pillanatban nincs megelégedve sorsával, viszont későbbiekben külső segítséggel vágyai teljesülnek. 

A lényege a kirakásnak. A hölgy sokszor érzi úgy, hogy elpártolt tőle a szerencse, egy szakítás és egy házasság előtt áll, látszik, hogy a két szerelmes között bizony akadályok vannak, de végül is sikerül együtt maradniuk és egy életre szóló társat találnia. A szerencse mind pénzben, mind munkában segíteni fogja a boldogulásukat, és egy nagy út előtt állnak mind a ketten.