Tarot kártya vs cigánykártya

Tarot-kártya
Ha össze akarnám hasonlítani a cigány-kártyát és a Tarot kártyát, akkor azt mondanám, míg a Tarot a lélek rejtelmeit tárja föl, és az ember életútjának fontos szakaszaira mutat rá, addig a cigánykártya egy jól kipróbált sorskártya ahol a képzelőerőt, és a megérzést is használni kell.  Ez minden embernek megadatott, csak elfelejtjük használni. A cigánykártya adja a legpontosabb jóslást minden kártyavetés közül. És mivel a jövő rajtunk áll, a kártya jóslata útmutatót adhat ahhoz, hogy milyen irányban alakítsuk életünket.
Különböző lapok kombinációival, szinte minden információ kiolvasható belőle. A legtöbbször három vagy több kártya együttállása adja meg a válaszokat a kérdéseinkre.
Egy-egy dolgot sokféleképpen mutathat a kártya, a nagyobb horderejű dolgokra pedig többféle utalás is van egy kirakáson belül. 

Tartot-kártya


Gyakran előfordul, hogy bizonyos lapkombinációknak többféle jelentése is lehet, de míg a tarot-ban kötöttebbek a fogalmak, addig a cigánykártya több szimbólummal bír.
Ezekre érdemes odafigyelni, mert a több jelentés nem zárja ki egymást. Figyeljük meg, hogy a kép melyik részén akad meg a tekintetünk: egy háttérben húzódó rajz, vagy esetleg egy előtérben elhelyezkedő alakot látunk, melyik fogott meg először minket. Mint már korábban írtam, a jóslásnál az első "olvasás" a döntő, ne pakolgassuk a lapokat addig, míg a nekünk kedvező választ meg nem kapjuk. Az elemzésre nincsenek szabályok, mindenki úgy olvassa össze a kártyákat, ahogy neki tetszik, egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartani, ne ragadjunk le egyetlen jelentésnél, minél több dologra ráérzünk, annál jobb. 
Az idő meghatározása: Jóslásnál kb. 1 évre előre tudjuk megjósolni a történéseket.  Ha viszont van a kirakásban időjelző lap, az megváltoztatja az idő értelmét, lehet, hogy az esemény nem egy év, hanem sokkal hamarabb be fog következni.